header

FEYENOORDVERZAMELING.NL

2000 – 2010

Op 8 mei 2002 kregen de redelijk succesvolle jaren 90 een nog succesvoller vervolg. Feyenoord veroverde onder leiding van trainer Bert van Marwijk en met een uitblinkende Pierre van Hooijdonk in de eigen Kuip, tegen de Duitse kampioen Borussia Dortmund, na 28 jaar voor de tweede keer in zijn historie de UEFA Cup, iets wat in Nederland weinigen meer verwacht hadden. Het veroveren van de UEFA-cup ontketende in de Kuip een volksfeest van grote omvang. Dit gebeurde daags na de moord op Pim Fortuyn, een Rotterdamse volksheld, en maakte voor de Rotterdammers veel goed.

Feyenoord - Borussia Dortmund 2002

Sjaal UEFA Cup 2002

 De UEFA-cup van 2002 bleek echter voorlopig de laatste prijs die de club won. Na dat jaar ging het namelijk vrij snel minder met Feyenoord. Dat werd goed zichtbaar tijdens de Amstel-Cup finale van 2003. Toen verloor Feyenoord, tijdens de afscheidswedstrijd van onder meer Paul Bosvelt, Pierre van Hooijdonk, Brett Emerton en Bonaventure Kalou, met 4-1 van FC Utrecht in de Kuip, ondanks de overmacht in individuele klasse. Sindsdien is Feyenoord geen serieuze titelkandidaat meer geweest.

FC Utrecht - Feyenoord Amstel Cup 2003

Sjaal Utrecht – Feyenoord Amstel Cup 2003

In seizoen 2004/2005 eindigde Feyenoord voor het eerst sinds 1998 buiten de top-3; onder leiding van Ruud Gullit eindigde de stadionclub op de vierde plaats achter AZ. In de tussentijd werd voorzitter Jorien van den Herik in de FIOD-affaire in 2002 vrijgesproken, maar ging het Openbaar Ministerie in hoger beroep. Ook het hoger beroep werd in 2005 verworpen en Van den Herik kwam als overwinnaar uit de rechtszaal. Toch besloot het OM om door te gaan met de zaak en in cassatie te gaan. Het seizoen 2005/2006 resulteerde in een teleurstelling. Feyenoord streed in de competitie lang voor de titel, maar moest die uiteindelijk aan PSV laten. In de daaropvolgende play-offs, die dat jaar voor het eerst werden gespeeld, werd Feyenoord verslagen door aartsrivaal Ajax. In de daaropvolgende zomer volgde meer slecht nieuws. Het werd bekend dat Feyenoord op het randje van faillissement stond en een negatief eigen vermogen had van 16 miljoen euro. De slechte situatie noopte de KNVB tot het onder curatele stellen van de club. Van recordtransferbedrag dat Feyenoord deze zomer ontving voor de verkoop van het vermaarde spitsenduo Kuijt en Kalou (K2) kon slechts een klein deel in nieuwe spelers worden geïnvesteerd. De belangrijkste van deze nieuwe spelers was Angelos Charisteas, die van Ajax kwam. Rondom de UEFA Cup wedstrijd van 30 november 2006 tussen AS Nancy-Lorraine en Feyenoord, in de poulefase van het toernooi, ontstonden er schermutselingen tussen Feyenoordaanhangers en de lokale politie. Van de ongeveer 3000 meegereisde Feyenoord aanhangers kregen enkele het in het centrum van Nancy aan de stok met enkele politieagenten. De reactie van de politie was dusdanig generiek, tegenover alle Nederlanders die zich in het centrum bevonden, dat deze situatie snel uit de hand liep. Allerlei Feyenoorders die niet betrokken waren bij de gebeurtenissen tot dan toe werden door de politie opgedreven, waarop felle tegenreacties kwamen. Ondanks waarschuwingen van het Feyenoordbestuur waren er vrij beschikbare kaartjes te koop geweest, waardoor er meer supporters met en zonder kaartje meegereisd waren dan gebruikelijk, en een deel hiervan tussen de Franse supporters plaats moest nemen. In plaats daarvan werd de gehele Feyenoordaanhang in het uitvak gedreven door de politie, waarna zij met traangas bestookt werden, waardoor de wedstrijd tijdelijk stilgelegd werd. De wedstrijd zelf eindigde uiteindelijk in een 3-0 overwinning voor Nancy. Door de resultaten van de overige wedstrijden in de poule kwalificeerde Feyenoord zich nog wel voor de volgende ronde, waarin het zou moeten uitkomen tegen Tottenham Hotspur FC. Op 19 januari maakte de UEFA echter bekend dat, ondanks de volgens sommigen twijfelachtige rol van de politie, Feyenoord geschorst werd voor de rest van het UEFA-cup-toernooi en een boete kreeg opgelegd van 100.000 Zwitserse frank (61.810 euro). Tevens kreeg Feyenoord een proeftijd van twee jaar. Tottenham plaatste zich door de schorsing automatisch voor de volgende ronde.

CIMG4785

Shirt gedragen tijdens de wedstrijd Nancy – Feyenoord

Wedstrijd nooit gespeeld

Sjaal Tottenham Hotspur – Feyenoord UEFA Cup 2006-2007 (wedstrijd nooit gespeeld)

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Memorabele_wedstrijden_van_Feyenoord#Chronologie

2006/2007 werd pijnlijk duidelijk dat de selectie na het vertrek van Kuijt en Kalou kwaliteit ontbeerde. Dit seizoen werd afgesloten met slechts een 7e plaats, de laagste klassering sinds 1991. Trainer Erwin Koeman kondigde uiteindelijk op 3 mei 2007 aan te stoppen als trainer. Het seizoen erna eindigde Feyenoord weer buiten de top 5. Ditmaal werden de Rotterdammers zesde, hoewel na 17 wedstrijden er slechts een achterstand was van 1 punt op koploper PSV. Feyenoord won op 27 april 2008 wel de KNVB-beker, door Roda JC in de eigen Kuip met 2-0 te verslaan door goals van Denny Landzaat en Jonathan de Guzmán.

Bekerfinale Roda JC - Feyenoord 2008

Sjaal bekerfinale 2008 Feyenoord – Roda JC

In het seizoen 2008/2009 beleefde Feyenoord echter opnieuw een teleurstellend seizoen en eindigde de club wederom buiten de top 5, op de zevende plaats. In het seizoen 2009/2010 wist Feyenoord eindelijk weer eens in de top 5 te eindigen. Feyenoord eindigde op de vierde plaats. In de KNVB-beker wist het te winnen van respectievelijk AZ (1-0), PSV (0-3) en FC Twente (2-1). In de finale moest Feyenoord het opnemen tegen aarstrivaal Ajax. Uit vrees voor rellen werd de finale over twee wedstrijden met alleen thuispubliek gespeeld. Feyenoord verloor beide duels. In Amsterdam won Ajax met 2-0 en in Rotterdam won Ajax met 1-4. Het seizoen 2010/2011 is opnieuw een dieptepunt in de clubhistorie van Feyenoord. Feyenoord is in zowel de Europa League als de KNVB-beker in de eerste ronde al uitgeschakeld. Ook in competitieverband stelt Feyenoord uiterst teleur. De club beleefd de slechtste competitiestart ooit na 10 wedstrijden. Met slechts 8 punten uit 10 wedstrijden staat het op de 15de plaats en moet het strijden tegen degradatie.

Door het uitblijven van succes in de competitie en het niet halen van de Champions League, nam de schuld van Feyenoord in de jaren hierna sterk toe. De Rotterdammers hadden in de zomer van 2007 enkele grootverdieners aangetrokken, maar dat risico pakte niet goed uit.

In het seizoen 2008/2009 eindigde Feyenoord als zevende in de Eredivisie en geld voor versterkingen was er nauwelijks. Toch wisten ze via enkele investeerders en andere constructies nog enkele spelers aan te trekken. Het seizoen 2009/2010 verliep voor Feyenoord beter vergeleken met het jaar daarvoor. De club eindigde op een stabiele vierde plek in de competitie en stond de club voor de vijftiende keer in de finale om de KNVB beker. De finale werd verloren van Ajax. Voor aanvang van het seizoen 2010/2011 werd via de KNVB bekend dat Feyenoord in Categorie 1 is geplaatst. Dat betekent dat de voetbalbond hun financiële huishouding verscherpt in de gaten houdt. Clubs die in categorie 1 geplaatst zijn, moeten daar binnen drie jaar weer uit zijn. Hebben ze hun zaakjes binnen die periode niet op orde, dan dreigen ze hun licentie kwijt te raken.

Op donderdag 28 oktober 2010, vier dagen na het historische verlies met 10-0 tegen PSV, neemt een groep investeerders met de naam Vrienden van Feyenoord onder leiding van Pim Blokland 49% van de aandelen in Feyenoord over voor een bedrag van € 17 miljoen wat nog op kan lopen tot € 30 miljoen. In ruil hiervoor wil de groep twee plaatsen in de Raad van Commissarissen per februari 2011. Hiermee wordt de schuld die Feyenoord had teruggebracht naar € 26 miljoen. Ondanks dat Feyenoord nu een groot deel van haar schuld heeft weggewerkt, meldt Eric Gudde dat er geen ruimte is voor versterkingen in de winterstop. Die kunnen volgens hem pas komen wanneer Feyenoord uit de categorie 1 geplaatst is. Feyenoord eindigt uiteindelijk op de tiende plaats. De club haalt ook een nieuw technisch directeur binnen: Oud-Feyenoorder Martin van Geel.

Prijzen in de laatste jaren

UEFA Cup:

2002

Bekerwinnaar:

2008

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Memorabele_wedstrijden_van_Feyenoord#Chronologie