header

FEYENOORDVERZAMELING.NL

Coen Moulijn

Coen Moulijn Coenraadt (Coen) Moulijn (Rotterdam, 15 februari 1937) is een Nederlands voormalig voetballer. Hij speelde in de jaren vijftig en zestig als linksbuiten bij Feyenoord en het Nederlands elftal.

Moulijn speelde 38 interlandwedstrijden. Hij stond bekend om zijn spectaculaire en vaak onnavolgbare acties op de flanken, maar liet het verdedigen over aan zijn vriend Cor Veldhoen. In de latere jaren was hij samen met Ove Kindvall de publiekslieveling bij de voetbalclub uit Rotterdam. In 1970 won hij met Feyenoord, als eerste Nederlandse club, de finale van de Europacup I ten koste van het Schotse Celtic, enkele maanden later gevolgd met het veroveren van de wereldbeker door Estudiantes de la Plata te verslaan. In totaal kwam Moulijn 487 keer uit in het eerste elftal van Feyenoord, waarmee hij de clublijst aanvoert. Nog tijdens zijn actieve voetbalcarrière begon hij in 1961 een dames- en herenmodezaak aan de Langenhorst in Rotterdam.

Beeldje Coen Moulijn

Beeldje Coen Moulijn

Moulijn groeide op in de Bloklandstraat in het Oude Noorden van Rotterdam. Het muurtje waar hij in zijn jeugd eindeloos tegenaan had gevoetbald, was befaamd maar viel in de jaren zeventig ten prooi aan de stadsvernieuwing. In 1990 is elders in dezelfde straat een speelplaats voorzien van een nep-“muur van Coen Moulijn”, ontworpen door de kunstenaar Hans Citroen.

In oktober 2009 verscheen een biografie over Moulijn. Ook werd een levensgroot standbeeld dat Tom Waakop Reijers maakte van de Rotterdamse volksheld opgesteld op het voorplein van De Kuip. Moulijn is ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Afscheidswedstrijd Coen Moulijn 1972                         CIMG3333

                                      Vaan afscheidswedstrijd Coen Moulijn                    Biografie Coen Moulijn   

In zijn laatste jaren bekeek hij de wedstrijden van Feyenoord in De Kuip vanuit een skybox.

Feyenoord heeft woensdagavond 5 januari 2011 clubicoon Coen Moulijn eer bewezen door voorafgaand aan de wedstrijd om de Zilveren Bal een minuut stilte te houden en door de prijs te winnen. Bij de uitvaart werd de rouwstoet vanaf De Kuip door de binnenstad naar het crematorium gereden. Langs de route stonden door heel de stad Feyenoordsupporters die Moulijn de laatste eer bewezen met brandende fakkels en het zingen van Feyenoordliederen. Voor het stadhuis, waar de meeste Feyenoorders stonden, hing een spandoek met een foto van Moulijn met eronder de tekst Coen jij blijft de grootste.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb kondigde na het overlijden van Coen Moulijn aan met zijn familie te gaan overleggen over het vernoemen van een straat of plein. Moulijn staat volgens hem symbool voor het Rotterdamse motto ‘Geen woorden maar daden’. In 2011 is ervoor gekozen om de aan De Kuip gelegen ‘Marathonweg’ om te dopen tot Coen Moulijnweg.

  

AD 5 januari 2011

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Coen_Moulijn