header

FEYENOORDVERZAMELING.NL

Wim Jansen

Wim Jansen Wilhelmus Marinus Antonius ‘Wim’ Jansen (Rotterdam, 28 oktober 1946) is een Nederlands oud-voetballer die de posities rechtshalf, linksbinnen en libero innam. Hij speelde het grootste deel van zijn carrière bij Feyenoord (15 seizoenen). Bij die club won hij veel prijzen. Hij won er onder andere de Nederlandse beker, werd er drie keer landskampioen en won in zijn topjaar in 1970 ook nog eens de Europa Cup I plus de wereldbeker. In 1974 werd dat nog eens gevolgd door de UEFA Cup.

Wim Jansen

Kaart Europa Cup kwartet 1970 Wim Jansen

Na zijn periode bij Feyenoord speelde hij (samen met Johan Cruijff) nog een seizoen bij de Washington Diplomats en ook nog eens twee seizoenen bij Ajax, de grote rivaal van Feyenoord. Deze actie werd hem door de Feyenoord-fans niet in dank afgenomen, zo kreeg hij bij zijn debuut voor Ajax in het duel Feyenoord-Ajax (4-2, 7-12-1980), een sneeuwbal op zijn oog, waardoor hij het duel niet uit kon spelen.

Jansen speelde 65 interlands waarin hij één keer scoorde. Na zijn loopbaan kwam hij weer bij zijn club Feyenoord te werken. Eerst vier seizoenen als jeugdtrainer, dan nog een seizoen als assistent-trainer. Maar dan verhuist hij naar SC Lokeren waar hij een seizoen blijft. Daarna gaat hij nog twee seizoenen naar SVV. In het jaar 1990 komt echter zijn belangrijkste stap in zijn trainerscarrière. Hij gaat naar Feyenoord toe, voor twee seizoenen als coach. Daarna blijft hij nog twee seizoenen technisch directeur. Hij wint in die periode twee Nederlandse bekers, in 1991 en 1992. Later als technisch directeur wordt hij in 1993 nog eens landskampioen en wint in 1994 weer de Nederlandse beker.

Fotokaart 1990-1991

Selectiekaart seizoen 1990-1991, trainer Wim Jansen

Vervolgens gaat hij nog naar Saoedi-Arabië, Japan en Schotland toe. In Schotland wint hij met Celtic nog de beker en wordt hij landskampioen. Vanaf het seizoen 2005/2006 keert hij terug bij Feyenoord, waar hij een functie als technisch adviseur bekleedt. Hij blijft hierbij nadrukkelijk op de achtergrond. Aan het begin van het seizoen 2008/2009 verrast Jansen vriend en vijand door terug te keren op het trainingsveld: hij wordt assistent van de nieuwe Feyenoord trainer Gert-Jan Verbeek. Na zeven maanden als assistent-trainer gefunctioneerd te hebben stapt Jansen op 14 januari 2009 op bij Feyenoord. Hij verklaart zich solidair met de ontslagen trainer Verbeek.

Wim Jansen

Boekje Sportsterren Wim Jansen

Op 6 augustus 2011 maakte Feyenoord bekend dat Jansen terugkeerde. Ditmaal ging hij trainers binnen de jeugopleiding begeleiden. Wim heeft onnoemelijk veel voetbalkennis en ervaring, aldus technisch directeur Martin van Geel.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_Jansen_(voetballer)