header

FEYENOORDVERZAMELING.NL

Dirk Kuyt

Dirk Kuyt Dirk Kuijt (Katwijk, 22 juli 1980), vaak geschreven als Dirk Kuyt, is een Nederlands voetballer die momenteel onder contract staat bij Liverpool FC. Met zijn spel groeide hij bij FC Utrecht uit tot dé publiekslieveling, iets wat hij later bij Feyenoord en Liverpool zou herhalen.

Kuyt begon zijn voetbalcarrière bij de amateurvereniging Quick Boys en startte samen met maatje Hendrik van Beelen als profvoetballer in 1998 bij FC Utrecht. Later bleek het talent om steeds boven de verwachtingen uit te stijgen een handelsmerk van Kuyt te zijn. Hij groeide toen uit tot publiekslieveling bij FC Utrecht. Vanaf het seizoen 2003/2004 kwam hij uit voor Feyenoord, waar hij ondanks aanvankelijke twijfel bij het thuispubliek de publiekslieveling werd. Met ingang van het seizoen 2005/06 werd Kuyt aanvoerder onder trainer Erwin Koeman.

Shirt Dirk Kuyt

Matchworn shirt Dirk Kuyt

Vanaf het seizoen 2006/2007 staat Kuyt onder contract bij Liverpool FC. Hij tekende een contract voor vier jaar met een geschatte transfersom van € 18 miljoen. Op woensdag 19 mei 2007 werd bij Quick Boys de Dirk Kuyt-tribune geopend. Omdat Kuyt Champions League verplichtingen bij zijn club had, werd de tribune geopend door zijn dochtertje. Op woensdag 23 mei 2007 maakte Kuyt zijn eerste doelpunt ooit in de Champions League, in de finale tussen Liverpool en AC Milan. Hij scoorde in de 89ste minuut en verkleinde daarmee de achterstand naar 1-2. Liverpool FC verloor echter toch.

Dirk bedankt!

Poster afscheidswedstrijd Dirk Kuyt

In het seizoen 2007-2008 was alles bij zijn club Liverpool er op gericht om het landskampioenschap te behalen. Het landskampioenschap raakte al snel buiten beeld. In de halve finale van de Champions League scoorde Kuyt tegen Chelsea, maar dit was niet genoeg om de finale te bereiken.Op Zaterdag 6 februari 2010 scoorde Kuyt zijn vijftigste doelpunt als speler voor Liverpool in de thuiswedstrijd tegen Everton.

Kuijt maakte op 3 september 2004 zijn debuut voor het Nederlands voetbalelftal in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Liechtenstein. Kuijt was ook actief op het WK 2006 in Duitsland, waar hij twee wedstrijden (tegen Argentinië en Portugal) in de basis startte. Na even buiten beeld gebleven te zijn bij bondscoach Marco van Basten speelde Kuijt zich weer in de selectie van het Nederlands Elftal voor het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Hij scoorde het eerste doelpunt tegen Frankrijk (4-1). Hij stond in de basis tegen Italië, Frankrijk en Rusland. Hij viel ook in tegen Roemenië. Ook op het WK 2010 was hij lid van de selectie, evenals in de aanloop naar het EK 2012, waarin hij op 3 september 2010 het eerste doelpunt maakte in de wedstrijd tegen San Marino.

Kuyt en Kindvall

DVD Kuyt / Kindvall

Kuijt is oprichter en ambassadeur van de Dirk Kuyt Foundation, welke opgericht is op 14 november 2005. De voetballer maakt gebruik van zijn bekendheid en heeft hiermee sinds de oprichting diverse internationale instanties en sport- en ontwikkelingsprojecten gesteund. Tevens is Kuijt in juni 2009 toegetreden tot het raadgevende comité van Feyenoord. In deze functie zal Kuijt onder meer namens de spelers feedback geven op de plannen voor het nieuwe Feyenoord-stadion.

Kuijt tekende op vrijdag 10 april 2015 een eenjarig contract waarmee hij zich gedurende het seizoen 2015-2016 opnieuw verbond aan Feyenoord. Hij vierde zijn officieuze rentree op 12 juli in de oefenwedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf (2-0) in Kufstein. Negen jaar na zijn laatste optreden voor de club uit Rotterdam-Zuid kwam hij voor het eerst sinds zijn terugkeer na rust binnen de lijnen als vervanger van Colin Kazim-Richards. Bij zijn eerste competitiewedstrijd voor Feyenoord, op 8 augustus, scoorde Kuijt het winnende doelpunt: hij benutte in de tweede helft een strafschop tegen zijn voormalige werkgever FC Utrecht (3-2). Op 18 oktober 2015 en 25 oktober 2015 maakte Kuijt in de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen (2-5) en in de thuiswedstrijd tegen AZ (3-1) een hattrick voor Feyenoord in twee opeenvolgende wedstrijden. De laatste Feyenoorder die dit presteerde was Piet Kruiver, die dit in 1964 deed. Kuyt won op 24 april 2016 met Feyenoord de KNVB beker door in de finale FC Utrecht met 2-1 te verslaan. Na afloop van het seizoen verlengde hij zijn contract bij Feyenoord tot medio 2017. In december 2016 gaf hij in het winterstopprogramma van Kees Jansma aan graag nog een jaar door te willen gaan met voetballen. Op 5 april 2017 maakte hij zijn 150ste doelpunt in de Eredivisie. Op 14 mei 2017, in de kampioenswedstrijd van het seizoen 2016/2017, thuis tegen Heracles Almelo, scoorde Kuijt zijn 100ste doelpunt voor Feyenoord. Met 3 doelpunten had hij een belangrijk aandeel in deze wedstrijd. Drie dagen later, op 17 mei, maakte hij bekend te stoppen met voetballen. Hij zal vanaf seizoen 2017/18 klaargestoomd worden voor een functie in het technisch management binnen de club. Martin van Geel zal hierbij fungeren als zijn mentor.

  

      AD 15 mei 2017                            Kampioenspenning 2017

Dirk Kuijt verlengde in 2016 tot ieders verbazing zijn contract bij Feyenoord. Voetbaljaar 2016-2017 werd het jaar van z’n leven. Met een hattrick schoot hij zijn club Feyenoord op de laatste competitiedag naar het eerste kampioenschap in 18 jaar. Maar de weg naar die gouden zondag 14 mei was geen makkelijke. Aanvoerder Kuijt verloor zijn basisplaats en belandde tot zijn grote teleurstelling op de bank. Tijdens die turbulente tijd werden Kuijt en zijn gezin van dichtbij gevolgd door regisseur Deborah van Dam. Ze filmde de voetballer tijdens de wedstrijden, tijdens de invalbeurten en tijdens de uren op de reservebank. Ook volgde ze hem thuis, bij zijn vrouw Gertrude en zijn kinderen en reisde ze met hem mee naar z’n oude club Liverpool.

DVD Documentaire Kuyt

Zilveren postzegel Dirk Kuyt

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dirk_Kuijt