header

FEYENOORDVERZAMELING.NL

Pierre van Hooijdonk

Pierre van Hooijdonk Petrus Ferdinandus Johannes (Pierre) van Hooijdonk (Steenbergen, 29 november 1969) is een Nederlands oud-profvoetballer, die onder meer uitkwam voor NAC, Vitesse en Feyenoord. In zijn eerste periode bij Feyenoord beleefde Van Hooijdonk grote successen toen hij met zijn befaamde vrije trappen en acht goals een zeer groot aandeel had in de winst van de UEFA Cup in 2002. In 2004 werd hij voor het eerst in zijn carrière landskampioen. Met het Turkse Fenerbahçe pakte hij de titel, wat het seizoen daarop nogmaals gebeurde. Van Hooijdonk speelde 46 interlands voor het Nederlands Elftal en was actief op het WK 1998, Euro 2000 en Euro 2004.

CIMG2310

DVD Het laatste gevecht

Pierre van Hooijdonk begon zijn voetbalcarrière bij VV Steenbergen en maakte in 1989 zijn entree in het betaalde voetbal bij RBC. Toen hij in zijn tweede seizoen 27 doelpunten in de eerste divisie maakte, kon hij bij zijn jeugdliefde NAC een contract tekenen. Tijdens het seizoen ’93/’94 scoorde hij in elf eredivisiewedstrijden op rij, een Eredivisie-record. Met de tussendoor gespeelde bekerwedstrijden meegeteld scoorde hij zelfs veertien wedstrijden op rij. Als speler van NAC maakte hij op 14 december 1994 zijn debuut in het Nederlands elftal. De aanvaller verwierf al snel de reputatie van ‘supersub’ door zijn sterke invalbeurten, onder meer op het WK 1998. Het betekende de start van een glanzende loopbaan. Karel Aalbers haalde hem in 1999 naar Vitesse.

Hoogtepunt van zijn voetballoopbaan was het winnen van de UEFA Cup met Feyenoord in 2002. De Rotterdammers dankten die hoofdprijs voor een belangrijk deel aan de fenomenale vrije trappen van Van Hooijdonk. Hij scoorde in het toernooi acht goals, waaronder twee in de met 3-2 gewonnen finale tegen Borussia Dortmund, en was daarmee topscorer van het toernooi. In het seizoen 2002/2003 liep de geroutineerde spits 1-op-1 bij Feyenoord, hij maakte er 28 in evenzoveel wedstrijden. In de zomer van 2003 leefde Van Hooijdonk in onmin met Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik over zijn contract.

Van Hooijdonk koos uiteindelijk voor een avontuur in Turkije bij Fenerbahçe waar hij op 9 mei 2004 voor het eerst in zijn carrière een landstitel pakte. Na zijn tweede seizoen aan de Bosporus waar hij wederom kampioen werd, keerde ‘Pi-Air’ terug op het oude nest: NAC Breda. Dit hernieuwde huwelijk bleek echter van korte duur. Toen trainer Ton Lokhoff, tevens vriend van Van Hooijdonk, ontslagen werd was het ook voor Van Hooijdonk zelf snel afgelopen. De nieuwe trainer Cees Lok vond hem een negatieve invloed hebben op de rest van de selectie en zette hem op de bank.

Van Hooijdonk vertrok niet veel later naar een andere oude bekende: Feyenoord. Hij kondigde aan na dit seizoen een punt achter zijn spelersloopbaan te zullen zetten. Het seizoen 2006/2007 werd totaal niet wat hij ervan verwacht had: Feyenoord eindigde op de zevende plaats. De laatste minuten van de laatste wedstrijd van de competitie (een 5-1 nederlaag tegen sc Heerenveen), liep Van Hooijdonk in tranen over het veld. In de play-offs scoorde hij nog wel tegen FC Groningen uit een vrije trap, maar dit bleek niet genoeg om Europees voetbal te halen, waardoor zijn loopbaan in mineur eindigde.

Na zijn spelerscarrière volgde de Steenbergenaar de cursus Trainer/Coach 1. In dit kader loopt hij stage bij Excelsior. Pierre voetbalt nu bij het 4e elftal van VV Steenbergen.

Pierre van Hooijdonk speelde 46 wedstrijden voor het Nederlands Elftal en maakte daarin veertien goals. Zijn interlanddebuut maakte hij als invaller op 14 december 1994 tegen Luxemburg, dezelfde wedstrijd waarin ook Clarence Seedorf debuteerde in Oranje. Merkwaardigerwijs stond hij slechts vijf keer in de basis; meestal werd hij gebracht als pinch-hitter. Meest memorabele wedstrijd waarin hij deze status volledig waarmaakte -ook door hemzelf in een interview zo benoemd- was de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales van 5 oktober 1996. Bij een 1-0-achterstand werd hij in de 71e minuut ingebracht en boog binnen amper drie minuten tijd met twee goals de stand om. Nederland won uiteindelijk met 1-3. Van Hooijdonk behoorde tot de selectie voor het WK 1998 in Frankrijk waar Nederland vierde werd. In de halve finale tegen Brazilië werd hij in de slotfase van de verlenging (bij een stand van 1-1) in het strafschopgebied ten val gebracht door Júnior Baiano, maar kreeg van scheidsrechter Ali Bujsaim geen penalty. Brazilië won uiteindelijk na strafschoppen. Jaren later trof Van Hooijdonk Baiano op een veteranentoernooi en de Braziliaan gaf toe dat het inderdaad een overtreding was geweest. Zijn belangrijkste interlandoptreden was waarschijnlijk de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië in 2004 die door Nederland met 2-0 gewonnen werd dankzij twee goals van Van Hooijdonk. Later dat jaar speelde hij zijn laatste interland tegen Andorra.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_van_Hooijdonk