header

FEYENOORDVERZAMELING.NL

Ove Kindvall

Ove Kindval Bengt Ove Kindvall (Norrköping, 16 mei 1943) is een Zweeds voormalig voetballer die doorgaans als spits speelde. Hij maakte deel uit van het Feyenoord dat in 1970 beslag legde op de Europacup 1 (tegen Celtic) en de Wereldbeker (tegen Estudiantes de la Plata). Tijdens de Europacup 1-finale scoorde hij het beslissende doelpunt.

Kindvall wordt door velen beschouwd als de beste spits die ooit voor Feyenoord heeft gespeeld. De Zweed scoorde in de 144 competitiewedstrijden die hij voor de club speelde 129 doelpunten, een gemiddelde van 0,9 doelpunten per wedstrijd. Lange tijd was hij de maat waaraan elke Feyenoord spits werd gemeten.

Ove Kindvall

Sigarenbandje Ove Kindvall

In 1971 keerde hij naar Zweden terug, waar hij van 1971 tot 1974 bij IFK Norrköping speelde en zijn carrière afsloot bij IFK Göteborg in het seizoen 1974-1975. Kindvall speelde ook in het Zweedse nationale team. Hij nam deel aan het wereldkampioenschap voetbal 1970 in Mexico en het wereldkampioenschap voetbal 1974 in het toenmalige West-Duitsland. In totaal speelde hij 43 wedstrijden voor het Zweedse nationale team en scoorde zestien doelpunten.

Winnaar Europa Cup 1

Kindvall en Israël met de Europa Cup 1 in de Kuip

Voetbalcommentator Herman Kuiphof wist dat de naam Kindvall niet met een k-klank moest worden uitgesproken en noemde de voetballer “Tsjiendwal”, wat de juiste uitspraak dichter benaderde. Veel sportliefhebbers dachten echter dat Kuiphof een rare manier van uitspreken had en gaven hem de bijnaam “Tsjuiphof”. Het clubblad plaatste hierover een kritisch artikel op de voorpagina onder de titel “Tsjommentaar op Tsjuiphof”. Ook het voetbalblad Voetbal International (toen nog een krant) liet zich niet onbetuigd en kopte na de europacupwinst van Feyenoord: “De Tsjup is in de Tsjuip”.

scannen0009

Kaart historie kwartet winnende doelpunt Ove Kindvall

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ove_Kindvall